Naslovnica O stranci Vijesti Organizacija Kontakt
Glavni Izbornik
VIJESTI
Galerije
DOKUMENTI
Najčitanije vijesti
IZ MEDIJA : ŽENE NA PODRUČJU ZAPOŠLJAVANJA I RADA
uključeno 06.03.2015 14:03:14 (215 čitanja)

Još davnog 8. ožujka 1857. godine žene zaposlene u indistriji protestirale su zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Unatoč od tada mnogim incijativama i borbama za postizanje rodne jednakosti na području zapošljavanja i rada, nažalost društvo u tom dijelu nije uspjelo postići potpunu rodnu jednakost. Uz politiku, tržište rada je jedno od područja gdje su žene još uvijek u osjetno neravnopravnom poližaju u odnuosu na muškarce. Diskriminacija žena prisutna je u odnosu na: uvjete zapošljavanja, napredovanja na poslu, jednakost plaće za jednaki rad i dr.Za isto radno mjesto mnogi poslodavci daju prednost zapošljavanju muškaraca, posebno kod mlađe populacije gdje se odbija zaposliti mlade žene upravo zbog njihove prirodne uloge kao potencijalne trudnice i majke. Na razgovorima prilikom zapošljavanja žene se češće susreću s pitanjima o privatnom životu, iako Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o radu izričito zabranjuju nepovoljnije postupanje prema ženama na osnovi trudnoće i materinstva.

Radnoj politici nije nepoznato niti različito vrednovanje rada (statistički podaci govore kako su žene za isti posao do 15 % manje plaćene od muškaraca, unatoč zakonskoj odredbi da radnici na istim poslovima moraju biti jednako plaćeni).

Muškarci u pravilu više zauzimaju položaje rukovodećih funkcija, a žene su u pravilu smještene na nižim razinama organizacijskih struktura, društvene moći i odlučivanja te su natprosječno zaposlene na slabije plaćenim poslovima.

Udio žena članica upravnih i /ili nadzornih odbora u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu je tek 23%, a u upravnim odborima 16%.

Unatoč mnogim programima i mjerama usmjerenima na postizanje rodne jednakosti i povećanje konkurentnosti žena na tržištu rada, još uvijek je u velikoj  mjeri prisutna nejednakost između žena i muškaraca, a razlozi tome su mnogobrojni. Prvenstveno zbog još uvijek vrlo prisutne teorije o ulozi žene prvenstveno kao majke i njezinoj većoj odgovornosti prema djeci i obitelji.

Položaj žena, posebice onih u industriji, gdje su žene najslabije plaćene,  dodatno je otežao novi Zakon o radu, naročito kroz odredbe o preraspodjeli radnog vremna prema kojima ono može trajati i do 56 odnosno 60 sati tjedno, u dijelu koji regulira otkazivanje ugovora o radu, a novi Zakon o radu izrijekom ne zabranjuje noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile.

Temeljem izvješća Inspektorata rada, zabilježen je negativan trend povećenja broja žena kao oštećenih radnica (44,6 % u 2011. godini, 51,25 % u 2013.), značajno je istaknuti veliki porast u zastupljenosti žena u ukupnom broju osoba koje su radile nezakonito prekovremeno (49,1 % u 2011. te 63,5 % u 2013.)  i  onih kojima je uskraćeno pravo na tjedni odmor (60% u 2011. te 79 % u 2013. godini).

Nužno je kroz razne oblike potpora žene učiniti konkurentnijima na tržištu rada, a posebno je važno osigurati poboljšanje položaja žena u ruralnom području, posebice kroz Inicijativu zelenog zapošljavanja.

Osmoga dana mjeseca ožujka slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Iako je od sredine devetnaestog stoljeća učinjen veliki iskorak u borbi žena za ostvarivanjem osnovnih demokratskih i radnih prava, još uvijek ne potrebno i nužno kroz legislativu i institucionalne mehanizme usmjeriti dodatne snage u provedbi politike jednakih mogućnosti za oba spola te osnaživanju i vrednovanju načela jednakosti žena i muškaraca. Potrebno je podizanje svijesti javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti kao temelja za razvoj demokratskog i pravednog društva.

 

Petra Kovačić, tajnica Podružnice

Ispiši ovu stranicu Pošalji link prijatelju Kreiraj PDF iz članka
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Napisao Tema

Molim Prijava ili Registracija
Podružnica Međimurske županije HRVATSKI LABURISTI - STRANKA RADA