Naslovnica O stranci Vijesti Organizacija Kontakt
Glavni Izbornik
VIJESTI
Galerije
DOKUMENTI
Najčitanije vijesti
IZ MEDIJA : Međimurski laburisti aktivno uz građansku inicijativu "Za referendum"
uključeno 07.06.2015 12:06:39 (257 čitanja)

Kako je referendum je u većini modernih demokratskih država osnovni oblik neposredne demokracije i izravan oblik izražavanja volje građana o pitanjima od osobite važnosti za užu ili širu zajednicu, neizmjerno je bitna što veća podrška ovoj inicijativi „Za referendum“ upravo sada kada nam zakonski prijedlog referendumske regulative, umjesto da olakša inicjative za održavanje referenduma, to dodatno otežava te prestavlja očitu namjeru da se građanima onemogući sudjelovanje u referendumskim inicijativama jer institut referenduma u sebi krije opasnost da se građani organizirano odupru odlukama vladajuće većine i glasno iskažu otpor politici s kojom se ne slažu.Laburisti su već 2010. godine predlagali da se broj potrebnih glasova za referendum sa dosadašnjih 10% smanji na 200.000 tisuća jer smatramo da je ta brojka sasvim dovoljna da se vidi ima li inicijativa potrebnu podršku građana. Jedna smo od zemalja sa najstrožim uvjetima za provođenje referenduma, što po pitanju potrebnih potpisa, to po pitanju vremena prikupljanja potpisa, a dodatno je to otežano i ogrničenjem mjesta za prikupljanje prema kojem bi se potpisi mogli prikupljati samo u uredima državne uprave.

Stoga je naša podrška ovoj inicijativi sasvim prirodna, ne samo kroz potpise već i kroz uključivanje naših članova u prikupljanje potpisa na štandovima.

Usudim se reči kako ovu referendumsku inicijativu smatram možda pa najbitnijom nakon referenduma o hrvatskoj samostalnosti i pristupanju hrvatske EU, obzirom da ista predstavlja težnju ka jačanju neposredne demokracija onakve kakva bi u jednoj modernoj europskoj državi trebala biti.

Ova inicijativa u konačnici će dati odgovor na pitanje da li doista živimo u demokratskoj državi ili je sve to samo privid demokracije.

 

Ispiši ovu stranicu Pošalji link prijatelju Kreiraj PDF iz članka
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Napisao Tema

Molim Prijava ili Registracija
Podružnica Međimurske županije HRVATSKI LABURISTI - STRANKA RADA