Naslovnica O stranci Vijesti Organizacija Kontakt
Glavni Izbornik
VIJESTI
Galerije
DOKUMENTI
Najčitanije vijesti
IZ MEDIJA : Amandman: Pomagaći u vrtiću - priopćenje
uključeno 03.07.2015 11:07:00 (235 čitanja)

Na današnjoj sjednici Skupštine Međimurske županije, prihvaćen je amandman Hrvatskih laburista-Stranke rada na izmjene i dopune proračuna, kojim se traži sufinanciranje pomagača u vrtiću djeci s autizmom i drugim poremećajima.Izvjestiteljica amandmana, Petra Kovačić , između ostalog je istaknula:

zbog sustavnog problema u kojem se nalaze djeca iz spektra autizma, od dijagnostike, obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, prepušteni su sami sebi na putu prema njihovoj djelomičnoj ili potpunoj samostalnosti u svladavanju svakodnevnih zadataka. Djeci u spektru autizma neizmjerno je nužna pomoć od najranije dobi, već oko njihove druge godine starosti kako bi njihov psiho-fizički i socijalni razvoj napredovao do te mjere da mogu redovito upisati školu, u najboljem slučaju bez asistenta te postati djelomično ili potpuno samostalni u svakodnevnim aktivnostima. Svakom tom djetetu potreban je u vrtiću vlastiti pomagač, što iziskuje znantna financijska sredsta koja roditelji i udruge sami ne mogu podnijeti.

Tako dugo dok država ne ponudi sustavna rješenja, može još i nekoliko generacija djece s autizmom biti zakinute u ostvarivanju svojih prava zajamčenih Ustavom te Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

 Nečinjenjem i nepoduzimanjem konkretnih mjera oduzimamo djeci s autizmom njihovo pravo odrastanja, socijalizacije, edukacije i uključivanja u društvo ravnopravno s ostalom djecom.

Djeca s posebnim potrebama nisu i ne smiju biti teret društva, takva djeca daju smisao humanosti i odgovornosti društva.

Ovom inicijativom županija je učinila novi iskorak u razvoju socijalne politike kroz brigu za one pripadnike društva koji su prepušteni sami sebi u borbi za vlastita prava te u cilju neprestanog razvoja socijalne komponente vlasti, pokazala razumijevanje i odgovornost za pripadnike svog društva.

 

Ispiši ovu stranicu Pošalji link prijatelju Kreiraj PDF iz članka
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Napisao Tema

Molim Prijava ili Registracija
Podružnica Međimurske županije HRVATSKI LABURISTI - STRANKA RADA